Pigmentvlekken / ouderdomsvlekken

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Pigment beschermt je huid tegen de UV-straling die in zonlicht zit. Als je lang in zon zit maakt de huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. Te veel in de zon is echter nooit gezond: een overdosis aan UV-straling verhoogt de kans op huidkanker en je huid veroudert er sneller door. Bovendien kunnen de cellen die pigment maken”in de war raken” waardoor je ophopingen van pigment krijgt: donkere vlekken op je huid. Deze vlekken noemen we pigmentvlekken.

Ook ouderdom kan een rol spelen. Een pigmentvlek die ontstaat door ouderdom wordt ouderdomsvlek genoemd. Waarschijnlijk heb je één of meerdere moedervlekken of sproetjes op het lichaam. Ook hier zijn de pigmentcellen voor verantwoordelijk.

Onder invloed van hormoonschommelingen tijdens zwangerschap kunnen  vrouwen te maken krijgen met overmatige pigmentvorming. Bij blanke vrouwen ontstaan er dan donkere vlekken in het gezicht, soms in de nek. Dit wordt zwangerschapsmasker (melasma, chloasma) genoemd.

Bij vrouwen met een donkere huid zijn de vlekken eerder iets lichter van kleur dan de huid eromheen. Na de bevalling verdwijnen deze vlekken meestal weer langzamerhand. Ze kunnen geen kwaad, maar als een vrouw dit tijdens een zwangerschap had heeft ze meer kans dat ze er bij een volgende zwangerschap opnieuw mee te maken krijgt, en ook bij gebruik van de anticonceptiepil.

Pigmentvlekken/ouderdomsvlekken behandelen wij met:

Ik adviseer u graag hoe deze aandoening het beste aangepakt kan worden.

Pigmentvlek
Ouderdomsvlek
Melasma

Maak direct een afspraak voor de behandeling van pigmentvlekken.