In mijn lange carriere als schoonheidsspecialiste en pedicure heb ik veel huiden en nagels gezien die schimmel en gistinfectie vertonen.
De laatste jaren wordt het zo extreem dat het op een epidemie lijkt!
Ik heb voor jullie nuttige informatie over deze zeer hardnekkige aandoening verzamelt en wil deze met jullie delen.
Voor behandeling en advies ben je bij mij altijd welkom!

Schimmel nagels

 Wat is Candida?


Wat veel mensen niet weten is dat de candida albicans een gist organisme is dat altijd al aanwezig is je maagdarmkanaal.
In een gezonde darmflora wordt de gist onder controle gehouden door de hoeveelheid ‘’goede bacteriën’’ en immuunsysteemcellen.
De bacteriën zijn: lactobacillen, bifidobacteriën en bacteroïden (bacterien families) en hebben de unieke eigenschappen om je darmen
in balans te houden.

Een gezonde darmflora is extreem belangrijk omdat het bijdraagt aan voedselvertering en je algemene weerstand. Deze gezonde darmflora wordt je mee geboren en de hoeveelheid bacteriën blijft voor een groot gedeelte van je leven gelijk. Pas wanneer deze darmflora verstoord raakt treden er problemen op, waarvan een schimmelinfectie er één is. Een wildgroei van Candida schimmels ontstaat als de verhouding tussen de ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in je lichaam uit balans is.

Dit kan verschillende oorzaken hebben:
Te veel suikers (glucose) en koolhydraten in je voedingspatroon, want gist heeft suikers nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen (McGinnis et al 1996, Buddington et al 1996; Howard et al 1995)
Het gebruik van medicijnen, zoals antibiotica, waarmee je niet alleen de ‘slechte’ bacteriën maar ook de ‘goede’ bacteriën doodt, en anticonceptiepillen en corticosteroïden, die er beiden om bekend staan dat ze schimmelgroei bevorderen
Een verzwakt immuunsysteem en/of een disbalans in de zuurtegraad (pH-waarde) van het lichaam, veroorzaakt door chronische stress, ziektes, blootstelling aan giftige stoffen (bv. zware metalen en verdelgingsmiddelen)
Een verandering of disbalans in de hormonen die een verandering in de zuurtegraad (pH-waarde) tot gevolg hebben, bijvoorbeeld bij zwangerschap, in de levensfase voorafgaand aan de menopauze, vlak voor en na de menstruatie en bij het gebruik van anticonceptiepillen (Edwards, 2004.

 

Schimmel tussen de tenen

Omdat wij steeds meer kampen met schimmelnagels, schimmel en gisting op de huid wordt van alles en nog wat voor gebruikt en voorgeschreven.
De drogisterijen hebben voldoende aanbod in schimmeldodende middelen die helaas niet werken.
Medicijnen uit de apotheek, zoals Nystatine, Diflucan, Sporanox en Lamisil, werken meestal maar nauwelijks of heel even en maskeren alleen de symptomen. De Candida schimmel wordt met deze medicijnen niet gedood maar onderdrukt, en zodra je met de Candida behandeling stopt komt de schimmel binnen enkele dagen weer in volle glorie terug.

Met deze symptoombestrijding wordt de onderliggende oorzaak niet aangepakt.
Gelukkig komen steeds meer artsen tot het inzicht en onderkennen dat Candida niet het gevolg is van een plaatselijke wildgroei van schimmels maar dat de oorzaak van Candida heel gecompliceerd kan zijn.
Het behandelen van een Candida infectie heeft alleen succes als je deze bij de bron aanpakt, het is dus altijd belangrijk om vast te stellen of een van bovenstaande oorzaken een rol spelen.

 

Alleen als je een Candida-infectie bij de bron aanpakt en dus de oorzaak van het ontstaan van de schimmelinfectie wegneemt zul je in staat zijn Candida met succes te behandelen. Als eerste dien je ervoor te zorgen dat je voedingspatroon optimaal is samengesteld, zodat de Candida-schimmel geen kans krijgt om zichzelf te vermenigvuldigen. De beste methode, waarmee je Candida op een natuurlijke wijze kunt tegen gaan is door er eerst ervoor te zorgen dat je alle soorten voeding die Candida stimuleren zoveel mogelijk uit je voedingspatroon haalt. Vervolgens kun je specifieke voedingsmiddelen aan je voedingspatroon toevoegen om je Candida verder te bestrijden.

Hoe je met een gezond voedingspatroon Candida op een natuurlijke manier kunt bestrijden?

•  STOP MET CONSUMPTIE VAN SUIKERS! Suikers zijn de belangrijkste voedingsbron voor de Candida-schimmel en met suikers is de schimmel in staat om zichzelf in een rap tempo te vermenigvuldigen in het lichaam.
•  VERMINDERT CONSUMPTIE VAN KOOLHYDRATEN! Koolhydraten worden in het lichaam omgezet in suikers, en zijn daarom net zoals suikers een ware voedingsbodem voor Candida.
• Ook schimmel- en gisthoudende voedingsmiddelen zijn een voedingsbodem voor Candida en dienen daarom vermeden te worden..
• Alcohol heeft een zeer Candida-bevorderende werking op het lichaam. Alcohol bevat namelijk gisten, die een belangrijke voedingsbodem vormen voor Candida. Daarnaast wordt de alcohol in het lichaam omgezet in suikers en doodt het de ‘goede bacteriën’ in het spijsverteringsstelsel.
• Zorg altijd dat je bij elke maaltijd voldoende gezonde vetten en eiwitten eet. Dit is essentieel als je Candida wil elimineren, want hiermee verbeter je het natuurlijke immuunsysteem waardoor het lichaam beter in staat is Candida te lijf te gaan.
• Ook is het belangrijk om voldoende probiotica-houdende producten te nuttigen, want deze bevatten gezonde bacteriën die de natuurlijke balans van de darmflora herstellen.
• Drink voldoende gezuiverd water. Hierdoor is het lichaam in staat de giftige bijproducten gemakkelijker af te voeren, waardoor ze zo min mogelijk schade kunnen aanrichten in je lichaam.
• Voorkom blootstelling aan chemicaliën en het gebruik van medicatie. Overleg uiteraard altijd eerst met je behandelend arts voordat je besluit te stoppen met bepaalde medicatie.

Ik wil je adviseren om niet losjes om te springen met dit Candida-plan; als je Candida echt onder controle wil krijgen dien je jezelf zoveel mogelijk aan deze richtlijnen te houden alvorens je aanvullende stappen tegen Candida gaat nemen.

Samenwerking en advies

De pedicure speelt een belangrijke rol bij de behandeling van schimmelinfecties. Als je mijn advies wil, ga ik je vertellen over de mogelijkheden welke behandelmethode zal je kunnen volgen.
Therapietrouw is bij de behandeling van schimmelnagels zeer belangrijk! De client dient wel consequent te zijn en moet de behandeling op de voorgeschreven tijden uitvoeren. Dit is een voorwaarde voor het welslagen van de behandeling. De behandelingen hebben dus alleen effect wanneer je de in-en uitwendige middellen correct, dagelijks en gedurende een langere periode toepast.

Ik wens je veel doorzettingsvermogen en discipline in de strijd tegen schimmels !

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.