Je huid goed schoonhouden, een anti-acne zalfje of medicinale crème erop smeren, dat is wat meeste mensen doen die last hebben van acne. Maar helpt dat ook echt? Misschien een beetje, maar echt minder wordt je acne er meestal niet van. Dit komt omdat je door de huid te reinigen en een zalfje erop te smeren niet de oorzaak van je acne wegneemt.
De enige echte oorzaak heeft namelijk niets met je huid zelf te maken. Door het probleem bij de bron aan te pakken zorg je ervoor dat je acne een stuk minder wordt of misschien zelfs helemaal verdwijnt.

Wat is acne?

Acne vulgaris, in de volksmond meestal puistjes genoemd, is een van de meest voorkomende huidproblemen bij tieners en volwassenen. Bij acne raken de talgklieren verstopt, die vervolgens voor een vette en glimmende huid met puistjes zorgen. De verstopte talgklieren kunnen makkelijk gaan ontsteken, vooral als je de puistjes probeert uit te knijpen. Het uitdrukken van puistjes wordt daarom altijd sterk afgeraden, ook omdat je daardoor je huidweefsel beschadigt en dus eerder littekens krijgt.

Bij mensen die ernstige acne hebben is het huidprobleem niet beperkt tot hier en daar een vervelend puistje, soms is de gezichtshuid een waar ‘mijnenveld’ van mee-eters, pukkels en abcessen dat zich uitstrekt tot de nek, rug, schouders, armen en andere plekken op het lichaam. Behalve dat ernstige acne heel pijnlijk en lastig kan zijn zorgt het ook vaak voor psychische problemen zoals onzekerheid, een verminderd zelfvertrouwen, schaamte en zelfs depressiviteit. Ook kun je van acne ernstige littekens krijgen, die een leven lang zichtbaar blijven.

Wat is de oorzaak van acne?

Vroeger werd vaak gezegd dat je van chocolade en frites puistjes krijgt, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.
Acne wordt veroorzaakt door tal van factoren, waar erfelijkheid en een hormonale disbalans lijken een cruciale rol te spelen. Om die reden krijgen mensen met ernstige acne vaak hormoonpreparaten voorgeschreven, die de symptomen van de acne enigszins kunnen verlichten. Onderzoekers wisten al een tijdje dat de groeifactor IGF-1 een belangrijke boosdoener is bij het ontstaan van acne, maar nog niet zo lang geleden hebben ze ook ontdekt dat een verhoogd gehalte aan IGF-1 in het lichaam met name wordt veroorzaakt door bepaalde soorten voeding.

IGF-1 is de afkorting van Insuline-like Growth Factor, wat vrij vertaald  betekent:‘op insuline lijkende groeifactor’, omdat IGF-1 wat betreft moleculaire structuur op insuline lijkt. De groeifactor wordt voornamelijk aangemaakt in de lever en de productie ervan wordt gestimuleerd door groeihormoon. IGF-1 is zeer belangrijk voor de groei van baby’s, kinderen en tieners, maar volwassenen hebben IGF-1 veel minder nodig.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat er een zeer sterk verband is tussen de hoeveelheid IGF-1 in het lichaam en acne. Om die reden hebben vooral jongeren die in de puberteit raken het meest last van acne, omdat dan de aanmaak van het groeihormoon IGF-1 een piek bereikt. Ook hebben onderzoekers ontdekt dat volwassen vrouwen met acne een verhoogd gehalte IGF-1 hebben.

Welke voeding verhoogt de kans op acne?

suikers in voeding

IGF-1 is van nature in het lichaam aanwezig, maar de hoeveelheid wordt mede bepaald door het voedingspatroon. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek is onlangs vastgesteld dat de aanmaak van IGF-1 wordt vergroot als je veel koolhydraten en suikers eet, omdat de verhoogde insulineproductie die daardoor in het lichaam ontstaat leidt tot een verhoogd IGF-1 gehalte.

Maar de belangrijkste ontdekking die ze deden was dat de aanmaak van IGF-1 vooral wordt vergroot als je zuivelproducten eet,

zuivel productenen dan met name melk en whey proteïne, omdat hier actieve IGF-1 zit die bij een dagelijkse zuivelconsumptie het IGF-1 gehalte in het lichaam met tot wel 20-30% kan vergroten. Bovendien stijgt als gevolg van melkconsumptie de insuline in het lichaam, ondanks dat melk een lage score heeft op de Glycemische Index.

Hoe kan ik met voeding acne voorkomen?

Zoals al eerder gezegd wordt acne veroorzaakt door een combinatie van factoren, maar wat je eet blijkt een belangrijke rol te spelen bij het ontstaan van deze vervelende huidaandoening. In plaats van symptomen te bestrijden door je huid continu schoon te maken of allerlei middeltjes erop te smeren kun je het beste de oorzaak van je acne weg te nemen, en dat doe je door je voedingspatroon aan te passen en koolhydraten, suikers en zuivel zoveel mogelijk te vermijden.

Deze aanpassingen in het voedingspatroon zijn minder rigoureus dan ze misschien op het eerste gezicht lijken. Het belangrijkste is dat je de bloedsuikerspiegel stabiel weet te houden en zuivel vermijdt.

Tot zo ver over voeding en acne.

In mijn volgende bericht geef ik je tips hoe je acne kunt laten behandelen in de schoonheidssalon met een mooi en blijvend resultaat.

Wil je echt van deze vervelende aandoening af komen? Ben je bereidt je voedingspatroon aan te passen? Ga je mijn adviezen m.b.t. lijfstyle opvolgen? Dan kan ik je garanderen dat je een mooie en gezonde huid kan krijgen.
Behandelingen in de salon kunnen een goede aanvulling zijn voor het krijgen van een gezonde huid!

Met stralende en gezonde groeten,

Ania

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.