fbpx

Couperose

De opperhuid van het gezicht bevat veel zeer kleine bloedvaatjes, die onder normale omstandigheden gesloten zijn. Bij temperatuursverandering, inspanningen en stress kunnen deze vaatjes uitzetten, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.
Na een tijdje blijven de haarvaatjes continu uitgezet. Dit verklaart de fijne adertjes en de algemene roodheid in het gezicht.

Couperose is dus een toename van die kleine bloedvaatjes.
Dit verschijnsel zien wij voornamelijk op de wangen, neus en op de kin.  Door met de vingertop op het vaatje in te drukken
verdwijnt de roodheid eventjes om na een paar tellen weer volledig terug te keren. De uitgezette adertjes kunnen ook klachten
geven zoals branderigheid, prikkelingen, tintelingen of jeuk.

Hoe ontstaat Couperose?

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

  • Erfelijkheid
  • Overmatige zonblootstelling
  • Huidtype. Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
  • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik

couperose aandoening in het gezicht

Wat is het beloop van couperose ?

Couperose is een aandoening die niet vanzelf overgaat. Het kan in de loop der jaren soms stabiel blijven maar soms zelfs ook kan uitbreiden bijvoorbeeld naar het hals- of decolletégebied.

Technieken om couperose te behandelen:

Ik adviseer u graag welke behandeling het beste bij u past en meest geschikt is.